Att det skulle vara gummimattor i stallet var en självklarhet. Vi har det i vårt utestall och jag har även haft gummimattsgolv i de stall där Julia stått innan vi tog hem hästarna. Ibland får jag kommentaren att gummimattor inte är någon höjdare och att det blir lukt. Min erfarenhet är att det fungerar utmärkt om man grundar med Stalosan. Förutom gummimattorna i boxarna så skall det även bli gummigolv i stallgången. Där har vi valt gummisten. Den är lite drygt dubbelt så tjock som mattorna och lite rugglig i ytan. Förhoppningen är att den skall vara “ohalkig” även om den blir blöt, samtidigt som den går att sopa.
Gummistenen skickades direkt från tillverkaren i Tyskland, medan gummimattorna kom från leverantören i Sverige. I Coronatider var det så klart lite leveranstider och det slumpade sig så att i slutet på en vecka kom gummistenen och i slutet på veckan därpå kom gummimattorna. Perfekt tänkte jag då vi kunde först fixa en gummistenen en helg och sedan ha nästa helg till mattorna. Lite överraskad blev jag när Peter och Elias redan på fredag kväll var klara med läggningen av gummistenen. Det gick verkligen fort att lägga. I en värld där inget är rakt och 90 grader så valde de att kanten mot boxfronterna var rak och sedan blev det som det blev mot dörröppningen. Det var ju så klart inte vinkelrätt så det blev en glipa som vi sedan fyllde med betong samtidigt som vi fixade tröskeln till stallet.
Även gummimattorna gick bra att lägga. Peter börjar få lite rutin på detta efter att ha gjort i några tidigare stall. Det ända som han inte lärt sig är att de är tunga och att man kanske inte skall ta dem alla på samma helg.
En mycket viktig detalj för mig har varit att stallgolvet skall vara plant, utan kanter som irriterar när man skall sopa och som man kan trampa fel på. Därför var vi väldigt noga när vi gjöt golvet för att det skulle bli plant när mattor och sten var på plats. Det lyckades 🙂 Det första jag gjorde var att provsopa gummistenen och det verkar som det kan fungera om bara borsten inte har för mjuka strån.