När ridhuset byggdes i slutet på 60-talet var det Lerums första ridhus. Från Jutagården några kilometer bort red de till Flyliden för att ha tävlingar i ridhuset. Det lär till och med ha genomförts hopptävlingar. På senare år har ridhuset fungerat som en lagerlokal, som varit full med grejer. Tyvärr fick vi aldrig se detta, och inte heller har vi hittat några bilder på det. Lite bilder från byggnationen har vi dock fått.
Inför försäljningen av Flyliden ägnade säljare drygt tre år till att tömma ut allt från ridhuset. När vi tog över var det ett tomt och ganska ruckligt ridhus. Framför allt var det panelen på söderväggen som var i riktigt dåligt skick. Stommen däremot såg helt ok ut. Redan från början hade jag målbilden för ridhuset klar. Jag insåg så klart att det skulle bli mycket jobb, men kostnaden borde bli rimlig.
I mitt renoverade ridhus skulle det vara ett stort “fönster” åt söder som ger ljus, ventilation och rymd. Det skall också vara ombonat och mysigt. Första vintern började vi med att gräva ut det gamla underlaget som vi gissade var förmultnat sågspån. Därefter la vi in en botten med 0-18. Med det blev ridhuset ett perfekt ställe att måla panelbrädor. Många brädor har burits in, målats och burits ut.
Vindplåten som vi beställde från Borga i Skara kom på plats och vi gick varvet runt ridhuset och bytte all panel som var dålig, fönstren renoverades och ridhusläktaren fick en ny trappa i stället för den gamla stegen. Inomhus började vi framför allt med att måla ridhusläktarens väggar. Ett jobb som krävde en del förarbete då många av de gamla panelbrädorna var återanvända brädor med färg på baksidan. Även sargen i ridhuset skrapade vi i sin helhet innan vi målade den.
I efterhand kan jag konstatera att vi skrapat drygt hälften av innerväggarna och borstat bort så otroligt mycket årgångsdamm. Peter drev också igenom att vi skulle byta de befintliga belysningsarmaturerna som hängde i ett rutnät av vajer, mot nya led-armaturer som vi fäste på takstolarna. Det visade sig vara ett riktigt lyft i två bemärkelser. Dels blev det mycket bättre ljus och dessutom mycket mer rymd. De gamla armaturerna hängde ner en knapp halvmeter under takstolarna och bildade som ett innertak. Det är nu borta.
Efter att vi skrapat, borstat bort damm och slängt ut de gamla armaturerna så har det blivit så otroligt mycket fräschare i ridhuset. När så hela insidan på ridhuset var målat med grå slamfärg och fått upp två tavlor så har min målbild gått i uppfyllelse.