Visst låter det väl som en 10-poängsidé att odla majs och vindruvor i Blomsterhagen. Jag nämnde det bara som i en bisats för Peter när vi åt lunch. Han köpte idén och frågade om vi skulle börja nu, eller på en gång. Eftersom vi inte fått något fylle på nästan en hel vecka så gissar jag att han var lite sugen på ett grävjobb, även om det “bara” var för en odlingsyta. Dessutom skulle han få tillfälle att testa gripen som han och Elias svetsat ihop. Efter fullgjord arbetsdag, så förberedde han 4-hjulingen till mig med påkopplat släp och började själv larva iväg med grävmaskinen.

Varför skapa denna odlingsplats i en av hästhagarna? Jo, för att det dels är ett bra läge med mycket sol, men också för att den förre ägaren redan har byggt upp en betongstensvägg som ger lä till odlingsplatsen. Infrastrukturen finns alltså, det behöver bara “väckas upp” från vilan. Sedan får jag så klart också fundera på hur jag skall hästsäkra denna odling. Jag är inte så orolig för att de skall skada sig på den, det handlar mer om att de inte skall vara där och äta. Även rådjur och harar behöver hållas ute.

Efter knappt två timmar var stenarna bortkörda och mycket av rötterna uppgrävda. En grävmaskin är steget mer effektivt än en kratta ;-). Peter hann dessutom med att pilla upp några stenar ur hagen som slaghacken tar i. Den stora stenen som vi grävde upp förra året som var för tung att transportera bort får bli en “sittsten”. Det är fortfarande lite förberedelse jobb kvar, men jag återkommer när det är dags för plantering.