Det har redan gått ett år sedan hästarna flyttade in och det är dags att summera erfarenheterna med att ha dem i lösdrift. Jag hade såklart en bild innan hur det ska gå men blev det så? Svaret är både ja och nej. Om man börjar med hästarna så är de olika, en är känslig för gröngräs och kan bara gå i grushagen och den andra går på bete på dagen och sällskapar på natten.

Hur använder de ligghallen? De använder den mycket om det är riktigt varmt. Där är det skugga och ventilationen som gör det svalt och skönt, man verkligen ser hur de njuter!

Under busvädersperioderna när jag trodde att jag skulle tycka synd om dem och skulle ta in dem mycket oftare har jag ändrat mig helt och tycker att lösdriften med ligghall är mycket bättre än om de hade stått inne på natten och ute utan ligghall på dagen. Jag har haft häst så och tyckte att de behövde komma in och torka på natten eftersom de stod mest still och hängde i regnet på dagen. Jag trodde att de skulle vara blöta mest hela dygnet på lösdrift men det är tvärt om, de går själva in i ligghallen när det regnar mycket, även på dagen och torkar och så går de ut när det regnar lite mindre. Det gör att de är mycket torrare nu. Jag njuter av att de kan gå in när de vill när det är busväder. Det är intressant att se var  de själva väljer att vara vid olika väder och olika tider på dygnet. De har inte natt och sover som vi gör utan de har sina korta sovstunder utspritt på hela dygnet.

Hur mycket arbete är det att ha hästarna på lösdrift istället för i stallet på natten? Vi mockar hela grusytan och ligghallen dagligen, det är inte jätteroligt när det regnar… Det går inte åt lika mycket strö som i boxen. Det är väldigt skönt att inte behöva passa alla tider som behövs om man tar ut och in hästarna för natten. Vi har fri tillgång på hö vilket gör att man slipper packa höpåsar och passa utfodringstider. För att det ska fungera behövs hö/hösilage med lågt socker. När vi fyller på hö är vi två personer (vi brukar också ta grävmaskinen till hjälp), men det är inte så ofta.

Hästarna älskar lösdrift och vi lägger tid på rätt sak, hästarna. Kan inte bli bättre!