I mitten på hösten bestämde vi oss för att förvara vårt gödsel i en container. De alternativ som vi utvärderat skulle alla bli dyrare och dessutom inte erbjuda möjligheten att ändra sig. Vi letade först efter en begagnad, men insåg snart att det var svårt att få tag på. De som fanns var typiskt i ett väldigt dålig skick och hela grejen med en gödselcontainer är att den skall vara tät. Så det fick bli en ny container som vi beställde från Flakab i Surte. I mellandagarna kom beskedet att den var klar för leverans. Den som fick uppdraget att hämta och lyfta containern på plats var Lisa på Lotta Kran. Lisa är Mannes (som vi köpte Flyliden av) lillasyster och är uppvuxen på Flyliden. Så förutom att vi fick toppen hjälp med att få containern på plats fick vi också träffa Lisa.

Vi valde en “skräpiscontainer”, eftersom den kan hämtas av en containerbil om vi någon gång skulle behöva tömma containern under en period som vi inte kan lägga ut gödsel på vår egen mark. För att få så mycket volym som möjligt valde vi den största modellen på 15 m3. Vi är inte säkra på att det kommer att räcka om det kommer fler hästar, men vi har plats för en till om det skulle behövas. Nackdelen med 15 m3 storleken är att den inte har någon lägre sida utan hela containern är ca 2 m hög runt om. För att inte rampen upp till containern skulle bli för brant valde vi att skära ut en bit med vinkelslipen. När detta var gjort så skulle den metallrena ytan målas. Inte så lätt när kylan kom. Vi han måla ett lager, men det dröjde drygt två månader innan de återstående lagren kunde målas.

När målningen var klar var det dags att bygga en ramp med lagom lutning så att det inte skall bli så tungt att köra upp skottkärran. Vår tanke är också att det skall finnas en liten plattform när man kommer upp så att man kommer in lite i containern. Medan jag sågade till reglar och trallplank fixade Elias så ytan framför containern blev uppgrusad. Vi fyllde även upp mellanrummet fram till containern med grus. Rampen blev drygt 2 meter lång plus en knapp meter plattform inne i containern. För att minska risken för att man kör över kanten längst in så har vi satt ett stopp. Detta stopp kan man enkelt ta bort när mängden gödsel är så stor så man vill fortsätta in i containern med skottkärran. Nu skall vi bara pumpa ut vattnet ur container så är den färdig att använda.