Mellan utestallet och ligghallen finns det en grusad yta som någon gång i tiden var tänkt som paddock. Hittills har vi använt till att lägga upp grushögar, ris och annat som vi inte vetat vad vi skulle göra av. Nu kommer ena halvan att förbli en “arbetsyta” och den andra blir inre delen av grushagen. Ytan söder om ridhuset skall också bli grushage. Då kan vi ha hästar som både går på gräs och grus samtidigt.

Vi började med att skava av det tunna jordlagret som var ovanpå berghällen söder om ridhuset och använde de massorna till att jämna av några höjdskillnader. Vi grävde också ner dränering för att leda bort vatten både från grushagen, men också från ridhusets takavvattning. På jordytorna har vi lagt på en klass 2 markduk för att separera grus och jord.

Materialet som vi använt för att grusa upp hagen med är i botten ca 150 ton bärlager 0-35, som vi paddat. Ovan på det skall vi sprida ut makadam 4-8 på rekommendation från Marcus på Nääs Lantbruk & Entreprenad, som förövrigt kommit upp med många traktorlass med grus. Det är verkligen toppen när man kan få högarna exakt där man vill, även om det inte är körbar väg ända fram. För att komplettera där det behövs mer grus använder vi 4-hjulingen och portionerar ut. Syftet med makadamen är att skapa en grushage som blir lätt att mocka och hålla ren från ogräs etc.

Det som nu återstår är att sätta stolp och tråd runt hagen, och måla den grå väggen. Det kommer nog att bli lite kämpigt att få ner dem när det är så mycket sten och berg…