Vi börjar på samma sätt när vi gör nya hagar, nämligen med att klippa sly. Vi gjorde en stor insats på slyfronten under hösten och vintern när vi fyllde hela grusplanen med sly i två omgångar. Att tömma grusplanen på sly tog en hel dag när vi eldade upp det, ändå så var vi tre, fyra personer som lade på så mycket sly på elden vi kunde hela tiden.

I slutet på en lång dags eldning

Nu har vi hästar på grusplanen och vi skulle bara stamma upp några småträd så de kommer över eltråden och ta bort lite där det växte för tätt så då är det lättare att koppla på släpkärran på fyrhjulingen, köra ut i hagen och lägga på slyn för vidare transport till tippen. Det går mycket fortare och lättare än att elda upp det, även om lite sly lätt blir ett fullt lass. Dessutom bjuder vi grannarna på ett skratt när de ser att vi kör iväg sly, det gör man inte när man bor på landet.

När gräset är klippt med antingen röjsågen eller slaghacken är det dax att sätta stolpar. Granngården har en stolpdrivare som underlättar det jobbet betydligt. Den är som ett rör med två handtag på sidorna som man trär på stolpen och slår ner den. Den är mycket snällare mot kroppen än om man slår (eller missar) med en slägga. Lite isolatorer och tråd så har man en ny hage med massor av gräs.