Att med ögat bedöma om grusplanen är plan eller inte är fullt möjligt, men att avgöra vilka justeringar som skall göras för att få den planare är inte alltid lika enkelt. När vi började köra med häst och vagn i grushagen insåg vi direkt att vi måste få den jämnare. Framförallt behövde vi få bort alla småojämnheter. Vi provade först att köra med vår harvmatta, men problemet med den var att den följde underlaget för väl. Vi ville ju att den skulle skrapa av topparna för att bli av med “vågorna”.

Idéen om en stålram med lagom tyngd växte fram. Malin och jag hade lite olika idéer om hur den exakt skulle utformas och hur mycket tyngd som behövdes för att den skulle göra ett “lagom” jobb. Elias och jag botaniserade runt i stålförrådet en stund och fann en lagom bit grövre plattjärn och en bit u-balk. Konstruktionen blev inte mer komplicerad än att kapa plattjärnet i två lika långa bitar och u-balken i tre lika långa bitar. Dessa svetsade Elias sedan ihop medan jag bockade två dragöglor av armeringsjärn.

Så klart var det spännande att provdra den i hagen för att se hur den betedde sig. Hur mycket extra vikt skulle vi behöva addera för att den skulle gå ner lite i gruset och inte bara glida ovanpå. Det visade sig inte behövas något alls, den jobbade precis så som vi önskade och efter att Elias dragit den i ett rutmönster över körplansytan var den väldigt mycket jämnare. Efter att hela ytan var skrapad började jag att padda den för att packa ihop, medan Elias fortsatte att skrapa på vissa områden som fortfarande kunde bli bättre.