På gården har vi ett hönshus som Elias redan från dag 1 tyckte vi skulle göra i ordning så att det kunde flytta in en tupp och hönor. På sin födelsedag i mars fick Elias en löftespresent om att hönshuset skulle renoveras.

Första steget var att se vad som behövde göras. Vi misstänkte att åtminstone ett antal takbrädor skulle behöva bytas, men det visade sig att hela taket var i dåligt skick och dessutom behövde två takreglar bytas. Så ett nytt tak fick det bli. Frågan är bara vad för typ av tak som skulle passa på hönshuset 2.0. Plåt eller plast kändes inte som något roligt eftersom hönshuset ligger precis i synfältet på uterummet på vårt hus. Tegel? Eller varför inte sedumtak? Som så typiskt för mig och Malin så började vi nu läsa på om sedumtak, sedan var vi helt överens om att det är ett sådant tak vi skall ha. Det kändes dock inte läge att lägga på detta redan i mars, så projektet fick vilka under en period.

I slutet på april beställde vi 24 kvm sedumtak från Ljungs Sedum i Ljung. Det kom på två pallar där varje “kaka” var 100 x 80 cm och vägde ca 45 kg. Om du någon gång funderar på att lägga ett sedumtak skall du ha en plan för att få upp plattorna på taket. De är tunga och behöver hanteras lite varsamt. Vi byggde en “pizzaspade” som vi satte på grävmaskinen. Med den gick det supersmidigt att få upp kaka efter kaka.

De gamla utegårdarna har vi rivit och ersatt med en ny, än så länge har vi dock inte hunnit med att sätta upp något nät. Fokus har legat på att få hönshuset klart inuti så att kycklingarna kan flytta ut. Just nu bor de inne hos oss i huset och de är minsann inte så plutt små längre… Det som tagit tid är att säkra hönsgården för att göra det svårt för råttor, mink, räv etc att ta sig in. Taket som vi bytte visade tydliga tecken på att råttorna bott in sig ordentligt under många år.